Why Does My Cake Sink In The Middle

Why Does My Cake Sink In The Middle?

Have you ever asked yourself this common question, “why does my cake sink in the middle?” A sunken cake is quite disappointing. However, before you blame the recipe, keep in mind that there are plenty of factors why a cake sometimes sinks in the middle. 

Usually, cakes sink in the middle because the outer edges were entirely cooked, yet the center was not cooked enough. In addition to that, putting the sunken cake back into the oven is not a great choice. Since, by the time the cake has sunk in the middle, it has typically cooled. 

Why Does My Cake Sink in the Middle?

1. You open the Oven Door too Early

Solution: Make sure not to check your cake till it is at least 80 percent done cooking. 

2. Inaccurate Oven Temperature

Solution: Use a heat-proof oven thermometer as you check the oven. 

3. You Underbaked the cake

Solution: Utilize a skewer or toothpick, and if it comes out clean, then it is done. 

4. Excessive baking soda or baking powder

Solution: Ensure that you have precisely measured all the ingredients, especially the baking soda or baking powder. 

Excessive baking soda or baking powder

5. Expired baking powder

Solution: Always ensure that the baking powder you are using for your recipe is still in excellent condition. 

6. You closed the oven door too suddenly

Solution: Always be careful when you are closing the oven door whenever you are baking. 

7. You left the cake batter sitting too long before baking it 

Solution: Combine the batter. Pour it into the right baking pan size. Then, put the baking pan into a preheated oven immediately.

8. Using the wrong baking pan size

Solution: Ensure that you are utilizing the appropriate baking pan size for the recipe. 

9. Combining the ingredients in the wrong order

Solution: Make sure to follow the recipe as indicated in the step by step instructions directly. 

10. Overbeating the batter in the last stage

Solution: Ensure to fold the batter till it is blended and when it is time to mix the dry and wet ingredients. 

11. Incorrect moisture levels

Solution: Always take several safety measures regarding your cake’s moisture levels whenever you are baking, especially if you live in a humid climate. 

12. Cooling the cake too quickly

Solution: Never let the cake cool in a breezy place. 

Nordic Ware Bundt Quartet Pan

How to Fix a Sunken Cake 

Slight Sinkage of the Cake

A slight sinkage is due to the cake being undercooked or overcooked. With that, you will not get the cake batter running out when you cut into it. Because of this, you can use cream cheese, butter icing, or a different kind of frosting.

In addition to that, no one will ever notice as long as the top is level after putting the frosting. Likewise, add extra buttercream in the depression of the cake to even out before placing the fondant. Remember that it is not a big deal if there is a little sinkage for brownies and specific types of cakes when it comes out of your oven. It is because it makes it for yummier and gooey baked goods. 

Major Sinkage of the Cake

Suppose it appears like the ones where the middle of your cake has a boulder dropped on it. The best approach to fix this is by removing the center of the cake. Keep in mind that the only part that is raw is the hollow portion of the cake, and excluding it makes the rest of the cake okay for consumption. 

Moreover, all you need to do is cut out the middle of the cake using a cookie cutter that is somewhat larger than the hollow portion of the cake. Afterward, dig out the center. For that reason, you will have a cake that is similar to a ring once you have removed the uncooked portion. 

Major Sinkage of the Cake

Next, fill the center or middle of the cake with a mixture of icing, frosting, cream cheese, cream, or fruit. Finally, decorate the edges, sides, and top of the cake with more frosting or fruit. 

Make It into Cake Pops

If you think your sunken cake is too late to be fixed, you can make cake pops instead. With that, you need to take the cooked portion of the cake. Then, reduce it down to fine crumbs using a food processor. Afterward, mix the crumbs with a small amount of frosting. After that, make them into round shapes like balls using your hands. Finally, dip them into melted chocolate.

Do you have any questions on why does your cake fall in the middle? If so, please ask your questions in the comments down below.

Do you like this article? Share with your friends on Facebook.

Download the 

22 Pages Collection of Our Best 

Frosting Recipes